Dobrodošli v Oljarni Pečarič

Domačija Pečarič

Delati za in z ljudmi je nekaj najlepšega za nas. Dovolite nam, da se vam predstavimo.

Domačija Pečarič stoji blizu Soseske zidanice, ki se nahaja sredi vasi nekaj metrov stran od cerkve svetega Petra. S ceste, ki vas pripelje v Drašiče iz šest kilometrov oddaljene Metlike, zavijete na dvorišče, kjer je dovolj prostora za sprejem večjega števila obiskovalcev. V sklopu dvorišča stoji ob novi hiši sto trideset let stara bajta z zunanjim lesenim gankom. To je domačija deda in očeta Martina Pečariča, direktorja oljarne Pečarič.

Hišo smo leta 2006 obnovili. V prvi fazi smo predelali notranje prostore, nato uredili kopalnico in sanitarije, poskrbeli za ogrevanje ter v sobe namestili primerno pohištvo. Ker se je povpraševanje za obisk kmetije povečevalo smo na novo opremili tudi kuhinjo, da si bodo obiskovalci, ki bi želeli preživeti več dni lahko samostojno pripravljali jedi. Vsem gostom je v ponudbi vedno na voljo zajtrk, ki jim ga po dogovoru lahko pripravimo na naši kmetiji. V hišo lahko sprejmemo do 8 oseb. Bližnja in nekoliko bolj odmaknjena okolica našim gostom nudi obilico prelepih znamenitosti in kulturnih dogodkov, ki se odvijajo tako rekoč skozi celo leto. Gostje se lahko po svoji želji vklopijo tudi v dnevni ritem, ki spremlja družino Pečarič in pomaga pri sezonskih dnevnih opravilih, ki jih na kmetiji nikoli ne zmanjka.

Oljarna Pečarič, s tradicijo od 1937!

O družini Pečarič

Kdo smo družina Pečarič?

BISERKA PEČARIČ

Biserka Pečarič se je po osnovni šoli vpisala na gostinsko šolo v Novem mestu. Šolo je dokončala leta 1980 ter si pridobila poklicno kuharsko izobrazbo. Še danes se vestno, predano in z vsem srcem ukvarja s pripravo najrazličnejše prehrane. Štiri leta po končani šoli je bila najprej zaposlena v Osnovni šoli Šmihel v Novem mestu. O kuharskih specialitetah, ki so nastajale pod prsti Biserke se je kmalu razvedelo tudi v krajih bližje njeni domači grudi, kar je bilo več kot dobrodošlo saj je bila vsakodnevna pot v Novo mesto in nazaj v domači kraj zamudna in ob vsem delu tudi zelo naporna. Vrtec v Metliki je postal novo delovno okolje v katerem Biserka ob pripravi vsakodnevnih obrokov razveseljuje in razvaja malčke še z različnimi pecivi ter piškoti, ki so še posebej njena velika strast. Tudi peka domačega kruha, peka zaščitene belokranjske pogače ali pa speči jagenjčka, ki ga pripravljenega z rožmarinom in čebulo kot prilogo priporoča društvo rejcev Bela krajina, Biserki ni tuje. Pečen jagenjček namreč postaja vse bolj prepoznavna prvovrstna belokranjska kulinarična dobrota ob katerem postrežemo tudi odlična belokranjska vina pridelana na sončnih drašičkih legah. Kar gre kulinarike pri Pečaričevi hiši je torej Biserka zaklad, ki poleg naštetega skrbi še za pridelke iz vrta in njive, je nenadomestljiva pri pokušini olj (orehovega, lešnikovega, mareličnega, makovega, mandljevega, sezamovega, lanenega, olja grozdnih pešk), ter poskrbi, da gostje naše kmetije lahko uživajo ob njenih okusnih domačih zajtrkih.

ANA PEČARIČ

Ana Pečarič je končala vrtnarsko šolo v Novem mestu. Ker se zavedamo pomena lepo urejene okolice, cvetličnih sobnih aranžmajev, s cvetjem okrašenih oken in prijetnih barv, ki jih lahko nudijo le rože, bo imelo Anino delo še posebno veljavo in pomen. Še tako dobre jedi delujejo na mizi osamljeno in pusto, če niso del lepo urejenega prostora, v katerem igra cvetje eno od glavnih stranskih vlog.

Oljarna Pečarič, s predanostjo za vas!

Biserka Pečarič

Ana pečarič

Daniel Pečarič

Martin Pečarič

Direktor

Bernarda Pečarič

Mlada generacija 🙂

DANIJEL PEČARIČ

Danijel Pečarič je po stroki lesni tehnik. V preprečevanju umiranja in propadanja lesa bo imel Danijel poglavitno nalogo. Pod njegovimi rokami bodo leseni deli hiše vedno imeli sijaj ter prijeten in svež videz. Les je naravni material, ki potrebuje veliko nege in ljubezni, sicer ga lahko kaj hitro pričnejo najedati črvi. V prostem času Danijel vzame v roke tudi harmoniko ali po domače frajtonarico, iz katere zna izvabiti prijetne melodije. Najraje ima slovenske ljudske pesmi, ker so lepe, čeprav malce žalostne.

MARIJA PEČARIČ

Marija Pečarič je ženska z izkušnjami in neizprosnimi delovnimi navadami. Ni ji težko pomagati pri postrežbi gostov, prodaji izdelkov, pomagati v kuhinji ali se lotiti čiščenja prostorov. Na kratko lahko rečemo le skrbna, preprosta in prijazna deklica za vse je naša mama, Marija Pečarič.

MARTIN PEČARIČ

Je direktor oljarne Pečarič ob komer se kaj kmalu prepozna, da svoje poslanstvo opravlja in predstavlja hišno tradicijo s ponosom, dostojanstvom in srčnostjo tako do svoje družine, svojih gostov kakor tudi svojih prednikov, da bi tradicija lahko živela in bi jo lahko ohranjali še dolgo v prihodnost. Na domačiji Pečarič ste vedno dobrodošli kar boste ob obisku lahko tudi začutili. Kje se danes vidi Martin Pečarič? Povsod tam, kjer je potreben dober organizator, sproščen pripovedovalec, razlagalec zgodovine kraja, družinske tradicije, belokranjskih šeg in navad, njene bogate zgodovine in naravnih lepot. Moja naloga je povezati in povezovati delo družinskih članov, da zazvenimo kot dobro uglašen orkester, ki se zaveda, da igra predvsem zato, da bi se obiskovalci naše hiše s tradicijo dobro počutili in se radi vračali k nam v prelepe Drašiče.

Hvala za vaše zaupanje!